16 januari, 2013

Palmsöndagen - ord i almanackan, del 4


Jag har visserligen en god vän som heter Palm i efternamn som berättade för mig att hans släkt brukar träffas denna söndag varje år och ställa till med fest, men jag tror väl ändå att palmsöndagen har ett annat ursprung.

Palmsöndagen inleder ju veckan före påsk, den så kallade stilla veckan. Namnet kommer av att kyrkan denna söndag firar det som i de kyrkliga texterna kallas Jesu intåg i Jerusalem. Han red in i staden på en åsna för att fira den judiska påsken och togs då emot som en kung av människor med palmblad i händerna som sjöng hosianna, jublade och hyllade sin frälsare. Under påsken dog han sedan på korset för människornas synder, säger Bibeln.

Det som är speciellt med Jesu intåg i Jerusalem och händelsen med palmbladen är att den betraktas som så viktig och central inom kristenheten att den uppmärksammas två gånger under året. Förutom på palmsöndagen läses historien också i kyrkan den första söndagen i advent, som ju inleder kyrkoåret. "Strö palmer, bred ut kläder", har många kyrkobesökare sjungit i den bekanta psalmen Bereden väg för Herran på just första advent.

Palmbladen har också en symbolisk betydelse som stått sig över tid. I katolska länder tar folk med sig palmkvistar till kyrkan på palmsöndagen. Kvistarna bärs i procession runt i städerna och hamnar sedan ofta i hemmen som ett skydd mot sjukdom och olyckor. I Sverige hade tidigare sälgkvistar samma funktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar